Alt Text!
Київська Академічна Майстерня Театрального Мистецтва
Alt Text!
м. Київ. вул. Ярославів Вал 14-б

В бажань немає вихідних, навіть під час локдауну

27 Березня 2021

Вже двадцять дев’ять років Міжнародний День театру в столиці України асоціюється з театральною премією «Київська пектораль»


Статуетка — символ премії є практично в кожному муніципальному і в усіх національних театрах, персонально нею нагороджені актори, режисери, сценографи, композитори, хореографи...Багато хто радів отриманню її не один раз. Та премій багато не буває і як відомо тільки той хто премією нагороджений залишається задоволений конкурсним результатом і в абсолютній довірі до справедливості рішення журі. Для організаторів цього свята творчості (аж ніяк не змагання), експертів, які мають сміливість мати власну думку, невдоволення чути сумно, не кажучи вже про злобні коментарі і безтактовність.

В такі моменти пригадується легенда про Святого Франциска Ассізького, який кинувся зі своєї келії на смертельну боротьбу з сатаною крізь колючий кущ, і там де краплі крові впали на нього, троянди позбулися шипів.

Театральна премія «Київська пектораль» — це свято таланту, мистецьких осягнень, свято любові до театру, який так само як і вона має певні ознаки «трояндової голгофи».

Випробування клятою епідемією СOVID-19 київські театри витримали мужньо і результативно. Доробок 2020 року складає 45 вистав великої і камерної сцени, у жанрі музичного та дитячого театрів.

Запитуючи колег і студентів про цінне, що їм вдалося видобути з печального досвіду жорстокої хвороби, прагнув знайти точку координації життєвого досвіду і сценічних пошуків. Хтось дізнався, переконався, упевнився у важливості сімейної підтримки, комусь цілодобове спілкування з рідними стало серйозною вправою на терпіння, комусь карантин подарував час для осмисленого повернення для себе. Хтось здивувався крихкості життя, для когось це стало часом покаяння, та більшість зійшлося на радості фантазування.

Для мене найближчим виявилися думка Старця Паїсія Святогорця Афонського:

«Ти свої власні плани ставиш

попереду планів Божих, тому

страждаєш. Довірою до Бога

і смиренням вирішуються усі

проблеми».

Тож із смиренням і фантазією Оргкомітет «Київської пекторалі» поставився до усіх перепон у її проведенні за форс-мажорних карантинних умов.

На той момент коли стало реальним матеріальне і організаційне забезпечення роботи над премією, з’ясувалося, що в звичному форматі вона не можлива. Просто не вистачало часу для перегляду всіх вистав, висунутими до складу експертної групи фахівцями кожного театру (принцип формування складу журі за пропозиціями від театрів щороку обговорюється окремо, але ще ніколи не було аби всі назвали хоч когось безумовним авторитетом у справі оцінки мистецької вартості сценічних творів).

З огляду на брак часу для «живих» переглядів запропонували провести оцінку за наданими театрами відеозаписами вистав. Звичайно це не те саме, що дивитися спектакль в наповненому, хоча б й на половину закарантинними обмеженнями, залі.

Виявилося, що відеоматеріали дуже різні за якістю — у когось зйомки трьома камерами і монтаж, у когось на мобільний телефон, а хтось закріпив у контрактах неможливість зйомок вистав.

Ця історія поставила питання про необхідність відеофіксації прем’єр і для подання на фестивалі і для участі в конкурсах.

Всеросійська театральна премія «Маска», яку до речі за аналогією з театральною премією «Київська пектораль» започаткували на два роки пізніше, цьогоріч проходить в онлайн режимі і питання якості відео варіанту вистави повністю на відповідальності подавача.

В решті корпус директорів муніципальних театрів Києва прийшов до рішення приєднати перегляд прем’єр 2020р. до перегляду доробку 2021р., і визначити кращих за кожен рік окремо.

Звичайно треба внести зміни у Положення про театральну премію «Київська пектораль» і Департаменту культури виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) подбати аби фінансова винагорода лауреатам, яка економиться цього року, увійшла в кошторис на наступний рік.

Три премії, які визначаються Оргкомітетом на базі думки театральної громадськості «За вагомий внесок», «Подія року»,»Спеціальна премія» будуть вручені на День театру (27 березня) разом зі срібною «Пектораллю для аматорського колективу».

Відзначення Дня театру, як завжди, додасть святковості життю киян і особливо в ці сірі епідеміологічні будні і навіть запроваджений локдаун...

Тож хай живе те, дякуючи чому ми, не дивлячись ні на що!


Олексій КУЖЕЛЬНИЙ, співголова Оргкомітету театральної премії «Київська пектораль», голова правління КМТВ НСТДУ, народний артист України


Стаття

Наші партнери

Термінове оголошення:

Шановні глядачі! Повідомляємо, що вистава "Крюня" 30 і 31 березня та 21 квітня відміняється в зв'язку по стану здоров'я актора. Перепрошуємо за незручності!