Alt Text!
Київська Академічна Майстерня Театрального Мистецтва
Alt Text!
м. Київ. вул. Ярославів Вал 14-б

«Ідеальний шторм»

09 Червня 2022

Нова вистава театру «Сузір‘я»  про боротьбу і перемогу

 

В основу сценічної драми про сьогодення покладено однойменний твір Віталія Скоцика (президент Інституту геополітики та стратегічного управління, кандидат сільськогосподарських наук, доктор економіки зі стратегічного менеджменту, доктор економічних наук). Автор аналізує історію та сучасність України, окреслює стратегію розвитку нашої держави у час стрімких геополітичних перетворень. Наша країна опинилась у коловороті викликів разом із задавненими проблемами… Що далі? Чи є вихід? Звісно, є! Однак не всім вдається його знайти…


Автором п'єси «Ідеальний шторм», сценографом і режисером виступив Богдан Гнатюк. Нова робота талановитого драматурга і  постановника не залишить байдужими глядачів бо в ній розповідається конкретна історія людини, в якій, наче в дзеркалі відобразилися спільні тенденції, процеси, узагальнення ситуацій, характерних для нашої довоєнної сучасності. Це історія про ідеали, принципи, боротьбу і  про те, як важко йти до своєї мети…


 Вистава об‘єднала митців різного віку, які склали потужний творчий ансамбль. У вишуканій естетиці театральної умовності режисер представив стосунки людини і природи, вплив на них новітніх технологій, намалював картину буття, приземленого важкою працею і піднесеного висотою переконань, пригніченого несправедливістю можновладців і сповненого гідності й честі, зломленого війною і злиднями та готового до спротиву й боротьби. Символізм оповіді підтримується наявністю трьох дійових осіб. Вони являють собою певні соціальні типажі: людина землі, аграрій Савелій (Олег Терновий), представник влади Борис (Володимир Ніколаєнко), представник народу, сусід Макарич (Анатолій Гнатюк). Ірина Сопіт і Тетяна Кришталь (ці актриси виконують образи спокусливих Мавок польових); балетмейстер  постановки - Дмитро Лук'яненко.


           Сценічна версія «Ідеального шторму» народилася під час локдауну. Тоді здавалося, що скоро COVID-19 закінчиться і почнеться нормальне життя… Прем‘єра відбулася 16 липня 2021 року. Глядачі сприйняли постановку на одному диханні, критики високо оцінили гру акторів і пророкували виставі довге життя. Та повномасштабна війна, розпочата рашистами 24 лютого 2022 року зламала не лише плани, а й долі мільйонів українців. Через активні воєнні дії на Київщині мистецьке життя нашої столиці завмерло. На базі театру «Сузір‘я» запрацював волонтерський центр… І от майже через чотири місяці війни «Сузір‘я» знову запрошує глядачів на покази вистав.


            Червневу афішу відкриє «біологічна драма в стилі агропанк» – «Ідеальний шторм». За словами популярного актора Анатолія Гнатюка,  «вистава підіймає важливі теми: сучасні політичні та економічні проблеми світу, загострює увагу  та попереджаючи про те, що якщо ці нагальні проблеми не будуть вирішені, то це може привести до негативних наслідків. Втім, війна, розв‘язана орками в Україні, показує, що нині відбуваються глобальні зміни, які стосуються різних країн світу. П‘єса, написана Богданом Гнатюком на основі твору Віталія Скоцика, вийшла немов про наше сьогодення, хоча написана рік назад. Усе співпадає на 100% : головний герой гарно працює на свій землі, хоче нагодувати весь світ (до речі, Україна може багато країн прогодувати своїм зерном) та приходить хворий чоловік і хоче його прогнати з цієї землі… починає знущатися над молодим аграрієм, заміновуючи поле, стріляє зі снайперської гвинтівки, травлячи газом і т.д. (ну немов історія з новин ЗМІ, які зараз щоденно можна побачити в телеефірі єднання «Марафоні #UAразом»)…


Фінал вистави покидьок, який прийшов, вигнати з нашої землі, це не людина, а хвора особа. Бо нормальна людина такими брудними методами не може діяти. Злочинні вчинки цього нелюдя об‘єднала не лише персонажів історії, а й сили природи бо там є цікаві образи – Мавок польових, а разом всі сила! І герої перемагають.


           Вистава народилася за три місяці, Під час репетицій, текст режисер оновлював, спираючись на творчі індивідуальності акторів, які зайняті у постановці. З Олегом Терновим,  Володимиром Ніколаєнко і Тетяною Кришталь Анатолій Гнатюк активно співпрацює у Національному театрі ім. І. Франка, і вони швидко знаходять спільну мову. Ірина Сопіт – актриса театру «Сузір‘я» вже приймала участь у постановках Богдана Гнатюка – «Кафе» Республіка», «Украдена краса», а «Ідеальний шторм» - вже третя спільна робота молодої актори с цим режисером.


           Виконавці вважають, що «Ідеальний шторм» варто показувати на гастролях, як на сході, так і на заході, а коли активна фаза війни закінчиться, то й на передовій грати, бо ця постановка підіймає бойовий дух, настрій – вона про нашу боротьбу і нашу перемогу, яка обов‘язково буде!


 Побачити виставу «Ідеальний шторм», яка надає глядачам оптимізму, можна побачити 11 червня (о 18.00) в Київській академічній майстерні театрального мистецтва «Сузір‘я».

Наші партнери

Термінове оголошення:

Шановні глядачі! Повідомляємо, що вистава "Крюня" 30 і 31 березня та 21 квітня відміняється в зв'язку по стану здоров'я актора. Перепрошуємо за незручності!