Alt Text!
Київська Академічна Майстерня Театрального Мистецтва
Alt Text!
м. Київ. вул. Ярославів Вал 14-б

Про гонитву за щастям

20 Жовтня 2017

Показ відбудеться в межах творчого проекту «Немає провінції в культурі», який започаткував художній керівник «Сузір’я» Олексій Кужельний, даючи можливість у столиці показувати цікаві й неординарні постановки з різних міст та містечок нашої країни. Нині глядачі побачать експеримент, який здійснив чернівецький режисер Іван Данілін (він також є автором сценографії та музичного оформлення). У виставі Коломийського FRANKO-театру (керівник колективу — Ірина Ярмоленко) грають як професійні актори, так і аматори.

У ролі Дмитра (Дон Жуана) виступить Ігор Дем’янюк, а образ його дружини створила Катерина Антонюк. В основі сюжету лежить повість всесвітньо відомого письменника, уродженця з України, Леопольда фон Захер-Мазоха, який оспівував не лише кохання до жорстоких та владних жінок, а й майстерно і з великим трепетом описував природу, побут, людей Західної України, де він народився і прожив перші 12 років. Нагадаємо, повість «Дон Жуан із Коломиї» вийшла у світ німецькою мовою в «Щорічнику Вестермана» (1866 р.) і дуже швидко викликала зацікавлення серед критиків. 1872 р. новелу перевидали в Парижі, і цей твір засвідчив, що в європейській літературі з’явився надзвичайно цікавий та неординарний автор.

За словами автора інсценізації Ігоря Юзюка, «вперше у світовій літературі виводився образ українця як особистості, ментально близької європейській. Герої повісті — надзвичайно сильні, розумні та освічені люди, які сповідують європейські базові цінності. А взагалі, повість «Дон Жуан із Коломиї» — це розповідь про кохання...» У виставі порушені питання про вічну гонитву за щастям та гармонією зі світом і з собою, про роздвоєність особистості, про складність дотримуватися канонів подружньої вірності й водночас усвідомлення своєї грішної сутності...

Вперше сценічне прочитання твору Леопольда фон Захер-Мазоха здійснили в Коломиї, а нині з цією роботою познайомляться кияни.
 

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»

Наші партнери

Термінове оголошення:

Шановні глядачі! Повідомляємо, що вистава "Крюня" 30 і 31 березня та 21 квітня відміняється в зв'язку по стану здоров'я актора. Перепрошуємо за незручності!