Alt Text!
Київська Академічна Майстерня Театрального Мистецтва
Alt Text!
м. Київ. вул. Ярославів Вал 14-б

Мить життя

29 Квітня 2014

У Майстерні театрального мистецтва “Сузір’я” поставили виставу “Момент кохання” за оповіданням Володимира Винниченка “Момент”. Режисером-постановником є актор Театру ім. І. Франка Тарас Жирко, який вже спробував себе у режисурі на рідній сцені.
Ця моновистава у “Сузір’ї” є другою постановкою тексту українського классика за цей сезон – у Театрі ім. І.Франка декілька місяців тому поставлено невідому п’єсу Винниченка “Дорогу красі”. Отже, можна справедливо зазначити, що автор повертається на українську сцену. Як відомо, тексти Володимира Винниченка – досить непрості для сценічного прочитання: збалансована психологічна напруга, філософічність, стилістична європейськість вимагають від актора серйозного осмислення внутрішніх конфліктів персонажа. Мабуть, саме тому творці вистави “Момент кохання” запропонували у моновиставі не тільки інтимну сповідь героя (Євген Нищук), але й досить насичений ілюстративний візуально-музичний ряд, що завдяки емоційності на певному етапі був своєрідним порятунком для актора.
Історія однієї миті кохання, свободи, перемоги над смертю – життя за межею – не лише переказується героєм, але й демонструється на відео. Він, неначе сповідуючись, у ретроспективі подає її у філософському ключі, апелюючи до життя комах. Адже існування людини таке ж миттєве, а межі у прояві почуттів – значно суворіші. До речі, зі спогадів, на екрані з’являється Панна (Інна Цимбалюк), котра й подарувала героєві ту саму мить...
Досить цікавим є сценографічне вирішення: великий екран розділено на три частини, трансльовані картинки швидко змінюються, що дозволяє глядачеві сприймати декілька просторових вимірів одночасно.
У виставі звучить авторська музика відомого композитора Романа Гринькова, а також популярного гурту “Океан Ельзи” – остання, можливо, не настільки доречна, проте емоційно виправдана. Й картинки на екрані під музичне оформлення іноді сприймаються як цілком автономна історія – як у сюжетному, так і в художньому сенсі.
Іноді здається, що текст Володимира Винниченка у форматі вистави потребує більш чіткої образності й розлогої метафоричності – певного часу хочеться позбавитися деякої буквальності вистави “Момент кохання”. Разом з тим, атмосферність сценічної історії, смислова глибина дозволяють зчитувати її цілісно, вдумливо, емоційнозосереджено. Саме тому можна справедливо говорити про те, що “Момент” у “Сузір’ї” все ж таки відбувся – сповідальний, ніжний, театральний.

Наші партнери

Термінове оголошення:

Шановні глядачі! Повідомляємо, що вистава "Крюня" 30 і 31 березня та 21 квітня відміняється в зв'язку по стану здоров'я актора. Перепрошуємо за незручності!